Dagje uit: nijntje museum

Je kunt natuurlijk plompverloren met je peuter naar het Rijksmuseum gaan. Daar is trouwens niets mis mee. En ook hartstikke leuk om te doen. Maar als je bang bent dat peuter nog niet toe is aan zo’n museumbezoek en je hem al ziet rondrennen terwijl hij een kunstwerk achter zich aansleept, is het nijntje museum in Utrecht een heel fijn begin. Het nijntje museum is naar eigen zeggen “hét museum waar peuters en kleuters spelenderwijs hun wereld ontdekken. Samen met nijntje en haar vriendjes gaan zij op avontuur in de wereld in het klein“.

Op een warme zonnige dag in de meivakantie gingen wij (man, peuter, baby en ik) er dan ook heen. Al bij aankomst is nijntje duidelijk te zien, op het uithangbord boven de ingang en als levensgroot standbeeld ernaast. Dat alleen al zorgt ervoor dat peuter meteen weet waar hij zijn moet.

Algemene indruk

Bij binnenkomst laten we de e-tickets zien en dan zijn we binnen: we komen in de voortuin van het huis van nijntje. En daar verwelkomt ze alle kindertjes op het bankje voor haar huis. Het museum oogt heel vriendelijk en vrolijk. Het bekende kleurgebruik van Dick Bruna zie je overal terug.

Er zijn tien themaruimtes waarvoor de prentenboeken van Dick Bruna de basis vormen. Zo zijn er onder andere het huis van nijntje, de dokter en de dierentuin. Bij peuter was vooral het verkeersplein op de eerste verdieping een hele grote favoriet. Rondjes rijden over de straat, wachten voor de spoorbomen, een ritje met de bus of de auto. Het had voor hem de hele dag mogen duren.
Baby zat ondertussen alles vanuit zijn buggy te bekijken en vond het prima. Vooral de korte filmpjes die hier en daar te zien waren vond hij reuze interessant. Aan hem waren alle doe-dingen nog niet besteed.

Kennismaking met een museum

Naast spelenderwijs de wereld van nijntje ontdekken, kunnen peuters en kleuters ook kennismaken met het begrip museum. Er is een speciale themaruimte ‘museum’. Hier kunnen kinderen kennis maken met de kunstwerken van Dick Bruna, maar ook zelf aan de slag met kleuren en vormen. Op de eerste verdieping vind je het kunstlokaal: hier kunnen kinderen zelf schilderen en knutselen. Er worden hier soms workshops gegeven en op zondag is er een voorleesuurtje.

nijntje museum - dagje uit

Voorzieningen

Het nijntje museum is echt een museum dat aan zowel de kinderen als de ouders denkt. Bij de ingang vind je de garderobe en lockers, alles in de kleuren van nijntje. Alle ruimtes zijn toegankelijk met een kinderwagen, buggy of rolstoel. Er is een borstvoedingsruimte, er zijn verschoningsruimten, kindersanitair en er is een mindervalidentoilet met een verschoningstafel voor grotere kinderen. Behalve met de trap kun je de eerste verdieping ook bereiken met de lift.

Normaal gesproken mag je niet eten of drinken in een museum. Maar ja, als peuters en kleuters willen eten, dan willen ze ook meteen eten. Om het maar niet te hebben over een baby die zich al helemaal niets aantrekt van tijd of plaats. Het nijntje museum heeft hieraan gedacht: er is een picknickruimte waar je jouw eigen eten en drinken mag gebruiken. En voor het opwarmen van een flesje staat er een magnetron. Heel bijzonder is de picknickruimte niet en dat is op zich best jammer; er staan een paar bankjes, een snoepautomaat en een vuilnisbak.

Koop je tickets online

Wat ik zelf heel fijn vind, is de online ticketverkoop. De tickets worden in tijdsblokken verkocht. Dat wil zeggen dat je kunt kiezen uit verschillende tijdstippen waarop je het museum kunt binnenkomen. Eenmaal binnen mag je zolang blijven als je zelf wilt. Het doel van de tijdsblokken is puur en alleen om lange rijen bij de ingang te voorkomen. En lange rijen vinden peuters en kleuters natuurlijk helemaal niks. Wat mij betreft echt een pluspunt van het museum.

Museumcafé

Als afsluiter zijn we nog in het museumcafé geweest dat het nijntje museum deelt met het Centraal Museum dat aan de overkant van het straatje ligt. Een modern ingericht café met tafels en stoelen, maar ook lekkere loungebanken.  Vriendelijke bediening en een fijne menukaart. Er zijn kinderstoelen aanwezig en op de menukaart is ook aan kleine kinderen gedacht (denk aan een nijntje-pannenkoek of kindertosti), maar dat is wel zo ongeveer alles voor kinderen. In de kelder vind je de toiletruimte de mogelijkheid is om je kind te verschonen, maar ik vond het er nogal krap. Dus als je toch moet verschonen, doe het in het museum.

Museumwinkel

Met lege handen zijn we niet naar huis gegaan. Het nijntje museum deelt ook haar winkel met die van het Centraal Museum. Peuter en dreumes keken hun ogen uit. Peuter wilde álles wel hebben. Uiteindelijk zijn we met een boekje, een nijntje speelfiguurtje en een strandset (lees: bloedheet weer en dus denk je aan het strand) naar huis gegaan.

Nijntje Museum: Doen!

Het nijntje museum: als het aan peuter had gelegen waren we de volgende dag weer gegaan. Het is een leuk, ontspannen en toch ook leerzaam uitje. Wat ons betreft zeker voor herhaling vatbaar!


Meer informatie:

Tickets kun je kopen via de website van het nijntje museum.
Voor updates en ander leuk beeldmateriaal (zoals de video hieronder), kijk op Facebook/@nijntjemuseum

Geplaatst door

Oprichter van en Blogger bij MamaKoekoek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.