Hoe maak je een mooie babykamer?

En dan ben je zwanger. De eerste weken zijn afwachten, doorbikkelen vanwege de eventuele misselijkheid, maar als je dan zo’n drie tot vier maanden verder bent, begint het te kriebelen. Waar komt de babykamer? En hoe ga je die inrichten?

Waar ga je beginnen?

Soms kan het kiezen van een slaapkamer al lastig zijn. Een rommelkamer is makkelijker op te ruimen dan een kamer die dienst doet als werkruimte. Stel dat alle kamers in gebruik zijn en er geen mogelijkheid tot opruimen is, dan kan er zelfs een verbouwing of verhuizing nodig zijn. Maar heb je eenmaal een ruimte in huis gevonden, dan kan de babykamer vorm gaan krijgen.

Embed from Getty Images

Oriënteren is het sleutelwoord

Orienteer je eerst eens op welke kleuren je wilt gaan gebruiken in de babykamer. Kies je voor een basiskleur gecombineerd met een aansprekende kleur. Of  ga je voor een combinatie van meerdere pasteltinten? Onthoudt dat lichte kleuren makkelijker te combineren zijn met gordijnen en meubels. Ook oogt een lichte kamer rustiger, wat voor een kleine pasgeboren baby natuurlijk best prettig is. Haal eens wat kleurstalen bij de plaatselijke bouwmarkt. Of doe ideeën op via Pinterest.

Kant-en-klaar of zelf samenstellen

Denk ook na over welke meubels je nodig hebt. Vaak ben je geneigd meer aan te schaffen dan nodig is. Bedenk ook of je een kant-en-klare babykamer bij een van de grotere babyspeciaalzaken wilt aanschaffen. De levertijd kan namelijk oplopen tot 10-15 weken. Wees dus op tijd met bestellen.

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor meubels van verschillende zaken. Zelfs tweedehands is een optie, maar let dan wel even op of het meubel nog voldoet aan de veiligheidseisen. Dus ook die leuke familiewieg; is-ie veilig of krijg je er accuut een hernia van als je jouw baby erin en eruit moet halen?

Rest de vraag: welke meubels zijn nu een echte must-have?

Welke meubels mogen niet ontbreken in de babykamer?

Heel kort door de bocht gezegd: je hebt niet veel nodig. En ouders die in een tweekamerappartement wonen en geen babykamer hebben, kunnen dat beamen. Maar heb je wel een babykamer tot je beschikking, dan zijn dit de must-haves:

  • ledikant of wieg
  • commode
  • kledingkast
  • opbergplank of extra kastje
  • een fijne stoel om je baby in te kunnen voeden
  • een of twee lampen
  • nachtlampje
  • raambekleding

Accessoires

Met alleen de basismeubels uit bovenstaand lijstje heb je wel een beetje saaie bedoening. Sfeer creëer je met accessoires. Kies vooral spullen die je leuk vindt. Jij (en je partner) brengt/brengen er in het begin veel tijd door. Jullie baby heeft nog weinig weet van zijn omgeving. Een babykamer wordt vanzelf gevuld met spullen waar hij later mee kan spelen of waar zijn verbeelding mee geprikkeld kan worden (denk maar eens aan al die kraamcadeautjes).

Leuke accessoires zijn een mooi kussen in die fijne stoel, een lekker zacht vloerkleedje, een mooie behangrand op een neutraal geverfde muur, een kapstokje voor de eerste babykleertjes, een paar zachte knuffels en in een later stadium bijvoorbeeld een lettertrein met de naam van de baby.

Doe ideeën op in babyspeciaalzaken, via Instagram en Pinterest en maak voor jezelf een moodboard met voorbeelden van spullen die je blij maken en die ervoor zorgen dat de babykamer aanvoelt als een warme deken. Of kom eens kijken bij MamaKoekoek op Pinterest.

Heb je zelf leuke ideeën of tips voor het creëren van die mooie babykamer? Laat het weten in een reactie hieronder. MamaKoekoek kijkt ernaar uit!

Geplaatst door

Oprichter van en Blogger bij MamaKoekoek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.