Ik ga op vakantie en neem mee…

De zomervakantie is aangebroken en ook wij hebben een vakantie geboekt. Gewoon even lekker er tussenuit. Heerlijk! Maar hoe graag ik er ook naar uitkijk, het vraagt wel om een gedegen voorbereiding. Want wat neem je mee als je met een peuter en een dreumes op reis gaat?Zoek via Google en je vind waslijsten vol met paktips voor alle leeftijdsgroepen. Mijn ervaring is dat die deels handig zijn, maar lang niet allemaal bruikbaar. Want hoeveel rompers neem je nou eigenlijk mee? En hoeveel luiers? En dan het speelgoed; moet de hele Thomas-treinverzameling eigenlijk wel mee? Dat soort vragen zijn eigenlijk niet te beantwoorden. Gewoon omdat het antwoord afhankelijk is van het soort reis dat je gaat maken, het type kind en de hoeveelheid beschikbare ruimte om alles mee te nemen. Lastig dus, dat inpakken.

MamaKoekoek - Ik ga op vakantie en neem mee_blogafbeelding

Ik neem steevast te veel mee. Voor mezelf, voor mijn man, voor de kinderen. En dan echt altijd té veel. Dus verwacht van mij geen opsomming van hoeveel rompers, hydrofiele doeken, broeken en luiers er mee moeten. Dat mag je zelf verzinnen (maar zeven rompers zijn echt meer dan genoeg, ook als je langer weggaat).

Toch heb ik een aantal tips en een aantal spullen dat altijd mee gaat:

 • Duct-tape (ik hoor jullie lachen, maar wacht maar…)
  Altijd handig voor tijdelijke reparaties aan fietsen, speelgoed (mits je geen dreumes hebt die alles in zijn mond stopt), tentstokken, dat soort werk.
 • Een rol vuilniszakken
  Voor de vuile was, voor het afplakken van een raam om het licht buiten te houden zodat je kind gewoon kan slapen (en hier komt de duct-tape ook weer om de hoek kijken), voor het verzamelen van al het speelgoed aan het einde van de dag.
 • Horrengaas met klittenband
  Ga je naar een huisje, appartement of hotel? Soms zijn er geen horretjes voor de ramen aanwezig. Om de kans op ongedierte zo veel mogelijk te beperken, plak je horrengaas met klittenband voor de ramen. Zelf vind ik het gaas van de Xenos heel bruikbaar. Het is er in diverse afmetingen en in twee kleuren (zwart en wit). De plakstrip van het klittenband is sterk genoeg, maar ook weer niet te sterk, zodat je bij het verwijderen niet de laklaag van het hout meeneemt. Het gaas hecht goed aan het klittenband. Kortom, een aanrader.
 • Favoriete knuffel en eventueel muziekdoosje
  Neem altijd, maar dan ook altijd de favoriete knuffel van je kind mee. Heb je een bedritueel met een muziekdoosje? Neem dat dan ook mee. Het is een kleine moeite, maar je doet je kind er veel plezier mee. Zeker als je kind toch ineens heimwee blijkt te hebben naar zijn eigen vertrouwde slaapkamer.
 • Opvouwbaar wasteiltje
  Of je nu op de camping staat, in een huisje zit op een vakantiepark of all-in in een hotel, zorg dat je een opvouwbaar wasteiltje met hengsels bij je hebt. Zo kun je altijd even snel een vies shirt, romper of wat dan ook uitwassen. Of gebruik het om het opblaaszwembadje te vullen. Of om aan het einde van de dag klein speelgoed in te bewaren, zodat je je geen ongeluk zoekt als je kind de volgende dag speciaal dat ene poppetje wil hebben. Of gebruik het om zelf een heerlijk voetbad te nemen als de kinderen eindelijk op bed liggen.
 • Medicijntas
  Zoek een geschikte, maar niet al te grote tas met rits. Hierin stop je alle medicijnen die je graag direct in de buurt wil hebben als het nodig is. Ook stop je hierin de eventuele dagelijkse medicatie. Zet de tas op de vakantiebestemming op een vaste plek, buiten bereik van de kinderen. Zo heb je alles overzichtelijk bij elkaar en hoef je niet lang te zoeken als je toch die Sinaspril nodig hebt.
 • Inpakken is oprollen
  Rol je kleding eens op als je je tas of koffer gaat inpakken. Je kunt opgerold meer kwijt dan als je alle kleding netjes gevouwen mee wilt nemen. Kleine ruimtes tussen de verschillende kleding kun je zo ook makkelijker opvullen. Daar stop je bijvoorbeeld dat ene paar sokken dat je toch mee wilt nemen, want je weet maar nooit…ook als je naar de tropen gaat (met een buitentemperatuur van 35 graden is die 12 graden in je hotelkamer wel erg koud).
 • Draagbare dvd-speler
  Huh, een draagbare dvd-speler? Waarom? We hebben toch een tablet of smartphone met filmpjes bij ons. Het antwoord is heel eenvoudig: de wifi op de vakantiebestemming kan tegen vallen of het simpelweg niet doen. En 4G is leuk, maar als je niet een al te uitbundig abonnement hebt, kun je toch meer kosten maken dan gewenst is.
  En het laatste wat je wil, is een uur bezig zijn met het aan de praat krijgen van een filmpje op die tablet of smartphone, terwijl je kind steeds ongeduldiger wordt. Daar heb jij geen vakantie voor, een beetje ontspanning is wel zo belangrijk. Neem dus gewoon een niet te dure draagbare dvd-speler (bijvoorbeeld van HKC, eenvoudig, niet duur en werkt prima) mee en kies zorgvuldig een aantal dvd’s uit (vier is meer dan genoeg. Uit eigen ervaring: hier wordt tijdens vakanties maar weinig tv gekeken).

Heb je zelf nog tips of spullen die voor jou onmisbaar zijn tijdens een vakantie? Laat het hieronder weten in een reactie. Misschien kunnen we dan met z’n allen die ultieme paklijst samenstellen.

 


 

*In deze blog post vind je affiliate marketing.

Geplaatst door

Oprichter van en Blogger bij MamaKoekoek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.