De impact van migraine

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: eigenlijk voel ik me nooit echt lekker. En dat is niet iets van de laatste tijd, maar al jaren het geval. Klinkt gek hè? Sinds ik weet dat migraine zo veel meer ellende veroorzaakt dan ‘alleen maar hoofdpijn’ kan ik het een en ander wel verklaren.

Ik was best jong (en misschien nog wel veel jonger) toen ik me voor het eerst bewust werd dat het geen gewone hoofdpijn was die ik had. In de jaren tachtig/negentig was er nog weinig bekend over migraine. Ik zat op de middelbare school en had regelmatig last van mijn hoofd. Paracetamol erin en doorgaan was het devies. Of slapen als het weekend was.

Pas toen ik studeerde kreeg ik na de zoveelste hoofdpijnaanval een verwijzing naar een neuroloog en die constateerde destijds een combinatie van migraine en spanningshoofdpijn. Toen kreeg ik ook voor het eerst een speciaal poedertje (voor de kenners: Migrafin) tegen de migraine.

MamaKoekoek - De impact van migraine

En ineens was het een tijdje rustig. Of dat dacht ik althans. Ik weet al mijn klachten aan andere zaken. Grieperig gevoel? Dat kan wel kloppen, want er heerst griep. Hartstikke moe? Vast te lang doorgewerkt. Slecht zien? Misschien maar weer eens naar de opticien. Overgeven? Zal wel iets verkeerds hebben gegeten. Tussendoor had ik wel eens een aanval, maar een link legde ik niet.

Het omslagpunt kwam in 2010, maar de aanloop begon dus al ver voor die tijd. Ik had ineens migraine met aura. Vanuit het niets. Geen enkele waarschuwing vooraf, het was er gewoon. En ik was niet thuis, maar middenin een supermarkt. Gelukkig was mijn man erbij. Ik kon niets meer zien, praten lukte niet en mijn linkerarm was uitgevallen. Enigszins traumatiserend was het wel.

Daarna nam de frequentie toe. Net als de heftigheid. Normaal werken zat er niet meer in. Zoeken naar het wat en waarom. Eerst met degelijke aanvalsmedicatie, waaronder triptanen. Daarna toch een verwijzing naar de hoofdpijnpoli in het ziekenhuis. Hersenscan om een tumor uit te sluiten. Preventieve middelen, van bloeddrukverlagers tot anti-epileptica. Helaas werkte het allemaal niet. “U bent uitbehandeld, mevrouw”, dat was wat de neuroloog nog zei.

Inmiddels ben ik via mijn huisarts verder aan het dokteren met middelen die op dit moment nog nergens toe leiden. Behalve naar de zoveelste vervelende bijwerkingen. Maar dat is stof voor een andere keer.


Weet je nog hoe de migraine bij jou begon? En welke wegen heb jij allemaal moeten bewandelen voordat het duidelijk was wat er aan de hand was?

Geplaatst door

Oprichter van en Blogger bij MamaKoekoek

Een reactie op “De impact van migraine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.