De eerste schooldag

Je kijkt er als ouders net zo naar uit als je kind zelf: die eerste schooldag op de basisschool. Het is spannend. Misschien word je er ook wel een beetje emotioneel door. Je kindje is ineens een kleuter. Alsof die verandering zich zomaar in één nachtje heeft voorgedaan.

Onze oudste mocht al ruim voor zijn vierde verjaardag voor het eerst naar de basisschool. En wat keek hij er naar uit. Eerst het afscheid nemen van de peuterspeelzaal. Hij was daar ook echt klaar: soms vond hij het ronduit saai, maar hij keek er wel altijd naar uit om zijn vriendjes weer te zien.

Gelukkig zat er tussen het afscheid van de peuterspeelzaal en de start op de basisschool zes weken zomervakantie. Zo konden we als gezin langzaam wennen aan de steeds dichterbij komende eerste schooldag en het daarmee veranderende gezinsritme. Want dat het ritme ging veranderen, dat was wel duidelijk. Hoofdbrekens had ik ervan: hoe ga ik het allemaal soepel laten verlopen met een bijna-kleuter die op tijd op school moet zijn en een dreumes die van slapen houdt?

MamaKoekoek - de eerste schooldag
©Photo by MamaKoekoek.com

Met elkaar hebben we juist heel relaxed naar die eerste schooldag toegeleefd. Want onze bijna-kleuter is niet het type dat je moet opzadelen met organisatorische randvoorwaarden. Daar zit hij hélémaal niet op te wachten en dat maakt hem juist zenuwachtig. Wel hebben we samen gelezen over de eerste schooldag (‘Bobbi gaat naar school’ van Monica Maas was voor onze zoon een must-read), hebben we nog een extra fruitdoosje en thermosflesje voor de yoghurtdrink aangeschaft, een multomap vrolijk versierd en als klap op de vuurpijl een onwijs mooie schooltas uitgezocht. En verder hebben we vooral genoten van de vrije tijd met elkaar.

En dat is waarschijnlijk ook de reden dat mijn bijna-kleuter heel rustig aan zijn eerste schooldag begon. Vol verbazing heb ik naar hem staan kijken. Alsof hij er al jaren rondliep. Geen huilpartijen, geen drama’s, helemaal niets. Gewoon zitten en beginnen. ‘Dag mama! Dag papa!’

Ik was en ben er eigenlijk nog steeds een beetje overdonderd door. Onze bijna-kleuter heeft normaal gesproken best wel gevoel voor een beetje drama: zo belde de peuterspeelzaal in het begin toch wel regelmatig of ik hem wilde ophalen, want het ging echt niet. Dus deze soepele overgang naar school had ik niet voorzien. Ergens natuurlijk heerlijk, het geeft je toch een bepaalde rust dat hij daar echt op zijn plek is. Maar toch, ergens vraag ik me af of er nog een omslagpunt komt. Dat ik over een maand een jochie in huis heb dat niet meer naar school wil. Dat hij het daar dan wel heeft gezien: been there, done that. We zullen zien.

Hoe heeft jouw kindje de eerste schooldag ervaren? En hoe heb je het zelf ervaren? Ik ben erg benieuwd!

 

Geplaatst door

Oprichter van en Blogger bij MamaKoekoek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.