Geluk voor kinderen

In het kader van de kinderboekenweek ging mijn eigenwijze kleuter met zijn klasgenootjes naar de voorstelling Vriendschap – Geluk voor kinderen 2 door De Verhalenkat. Een voorstelling gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Leo Bormans. En ik mocht mee als hulpouder. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: het was hartstikke leuk!

Achtergrond

De Verhalenkat bestaat uit Kathleen van der Velde en in deze voorstelling werkt ze samen met Steven Michielsen (muziek en spel). Uitgangspunt is het prentenboek Vriendschap – Geluk voor kinderen 2 van Leo Bormans, geluksexpert. Leo Bormans gebruikt in zijn boeken geluksvogels om kinderen (en uiteindelijk ook volwassenen) aan te zetten tot een gelukkiger leven. Behalve de verhalen zijn de illustraties in de boeken prachtig en tot de verbeelding sprekend. De boeken staan inmiddels hoog op de wensenlijst van kleuter en mij.

Screenshot boek Geluk voor kinderen - vriendschap

Impressie

Leo Bormans heeft De Verhalenkat gevraagd om zijn prentenboeken om te zetten in interactieve toneelvertellingen. En dat is wat mij betreft heel goed gelukt. Met weinig middelen zo’n boeiende voorstelling maken, petje af.

De voorstelling begint met zachte muziek. Mijn kleuter zat onmiddellijk in het verhaal.  Op de achtergrond gebeurt van alles. Er verschijnt een ei vanachter het riet en dat moet naar het nest. En er volgen er nog meer: van hele lichte tot hele zware eieren. En rondom die eieren worden de verhalen verteld aan de hand van de geluksvogels uit het boek; van een nachtegaal die denkt niet te kunnen zingen tot aan een pinguïn die naar de crèche moet en zich ongemakkelijk voelt.

De kinderen in de zaal worden ondertussen betrokken bij het verhaal. Ze mogen zorgen voor de eieren en als die uitkomen, helpen ze de kleine vogel- en dierenpopjes aan een plekje in de boom. Er wordt gedanst, gerend, geschuild en gelachen. Daarmee wordt het thema vriendschap heel duidelijk vormgegeven: van elkaar aanmoedigen en voor elkaar zorgen tot aan samenwerken en samen plezier hebben. En alles wordt ondersteunt door de bijna magische muziek en de nodige humor.

Aanrader

Deze voorstelling is dan ook echt een aanrader. Kleuters (en ook voor jongere kinderen zeer geschikt – dreumes was namelijk mee en heeft zichtbaar plezier gehad) leren op een speelse manier wat vriendschap betekent.

Omdat ik de indruk heb dat het vooral een voorstelling is die op aanvraag wordt gespeeld, zal je deze niet zo snel op een reguliere speellijst van een theater kunnen vinden. Maar mocht je ooit de voorstelling voorbij zien komen: ga ernaartoe!

Mocht je zelf in het onderwijs of de bso werkzaam zijn, boek deze voorstelling (of een van de andere voorstellingen) van De Verhalenkat. Je kunt er echt een heel schoolproject aan verbinden. Leuk!


Wat: Vriendschap – Geluk voor kinderen 2
Wie: De Verhalenkat (Kathleen van der Velde, Steven Michielsen)
Waar: Cultuurhuis Garenspinnerij Gouda
Duur: +/- 50 minuten

Geplaatst door

Oprichter van en Blogger bij MamaKoekoek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.