Een overschot aan kinderkleding

kapstokje met babykleding

En dan ineens is het zo ver: de opbergruimtes in huis beginnen vol te raken. Vol met babykleding, babyspeelgoed en andere babygerelateerde spullen. Je koopt er nog eens wat opbergdozen voor, maar zuchtend sta je vervolgens te kijken wáár je die dozen dan precies kwijt moet. Verzamelwoede heet zoiets.

Eerste kindje

Bij een eerste kindje bewaren we meestal de kleertjes, het speelgoed en andere spullen, want je weet maar nooit of je nog een kindje (of meer) gaat krijgen. Dan is het toch handig om het een en ander achter de hand te hebben als het moment daar is.
Hoewel we ook dan veel te veel bewaren. Mijn ervaring is dat het ene shirtje misschien heel leuk staat bij je oudste, maar absoluut not done is bij de jongste. Herkenbaar?

Opruimen

Wanneer het moment komt dat je gezin compleet is en je vervolgens de overvolle ruimtes met spullen staat te aanschouwen, dringt het besef door dat het roer om moet. Weg met die spullen. Maar ja, hoe dan? Gewoon naar de vuilstort brengen is ook weer zo drastisch. Er kleven toch mooie, dierbare en leuke herinneringen aan al die spullen.

Maak een herinneringsdoosje

Fotocollage van babykleertjes en babyspeelgoed.
Wat gaat er in jouw herinneringsdoosje:
worden het de schoentjes of toch die leuke blokken?

Wat je allereerst kunt doen – en misschien heb je dat al lang gedaan – is een herinneringsdoosje maken. Ieder kind in jouw gezin krijgt een eigen doosje met daarin bijvoorbeeld de allereerste kleertjes, schoentjes, mutsje, knuffel (als die niet meer in gebruik is natuurlijk) en het Baby’s-Eerste-Jaarboek en het kraamvisiteboek. Je kunt het heel persoonlijk maken, maar onthoud: hoe minder, hoe beter. Je wil je kind later als hij volwassen is ook weer niet opzadelen met spullen waarvan hij denkt ‘Wat moet ik hiermee?’.

Marktplaats en kledingbeurzen

Heb je een lange adem en ondernemersdrift? Probeer de mooiste items, zowel kleding als gebruiksvoorwerpen en speelgoed, via marktplaats te verkopen. Soms zit het mee, soms zit het tegen. Kleding is over het algemeen moeilijker te verkopen: overslagrompers zijn bijvoorbeeld gewild, maar soms raak je zelfs die mooie merkkleding die nog zo goed als nieuw is niet aan de straatstenen kwijt. Het kan echt wel even duren voordat je iets hebt verkocht.

Met gebruiksvoorwerpen kan het veel sneller gaan: bijvoorbeeld een babyfoon die je niet meer gebruikt. Je zet hem erop en dezelfde dag heb je hem al verkocht. Of die maxi-cosi die zo ontzettend in de weg staat: is die nog in goede staat (dus geen ongeluk mee gebeurd) en nog geen vijf jaar oud? Ook dan kun je hem met een gerust hart verkopen.

In trek zijn ook de kledingbeurzen. Iedere beurs hanteert weer een andere manier van werken. Zo zijn er beurzen waar je zelf een standje huurt en vervolgens de dag doorbrengt met het verkopen van al die kinderkleding op basis van jouw eigen prijzen.
Daarnaast zijn er beurzen die de kleding innemen en voor jou verkopen. De kledingbeurs prijst de artikelen en je krijgt het bedrag (vaak min een bedrag voor bijvoorbeeld de standhuur) uitgekeerd. Alles wat niet wordt verkocht, wordt meestal gedoneerd aan goede doelen.

Afbeelding met handen die de letters in de vorm van ballonen vasthouden en het woord 'donate' vormen.

Goede doelen

Zelf vind ik het soms veel meer voldoening geven om kleding en gebruiksvoorwerpen te doneren aan goede doelen. Je weet dan meestal zeker dat de spullen in goede handen terechtkomen (en niet voor veel hogere bedragen worden doorverkocht) en steunt daarmee gelijk jonge gezinnen en kinderen in ontwikkelingsgebieden met iets concreets: kleding.

Een van mijn favoriete goede doelen is Stichting Babyspullen. Zij zamelen gebruikte en nieuwe babyspullen in en maken daarmee babystartpakketten. Deze pakketten worden gratis verstrekt aan (aanstaande) ouders in Nederland die het financieel niet makkelijk hebben. Zo wil de stichting alle baby’s een goede start geven.

Poster van Stichting Babyspullen met een uitleg waar de stichting voor staat.

Sinds ik deze stichting heb ontdekt, heb ik al heel wat zakken met kleding gebracht. En niet alleen kleding. Onlangs heb ik contact gehad over welke spullen er nog meer gedoneerd kunnen worden. En eigenlijk is alles, zolang het in goede staat is, welkom. Denk bijvoorbeeld aan kruiken en ledikantdekens en -lakens. Zo had ik een luiertas over. Ook die mag gedoneerd worden. Zulke spullen worden dan als extraatje toegevoegd aan een startpakket. Mooi gebaar, vind ik.

Doneer jij ook weleens aan een goed doel? Ik ben erg benieuwd wat jullie zoal met al die baby- en kinderkleding doen. Heb je zelf een voorkeur voor iets of tips? Laat het weten in een reactie hieronder.

Geplaatst door

Oprichter van en Blogger bij MamaKoekoek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.